Den Frie Bibel

Ruths bog, kapitel 3

No’omi råder Ruth til at gå ind på tærskepladsen hvor Boaz har lagt sig efter han har tærsket byg, og lægge sig ved hans fødder for at få at vide om han vil gifte sig med hende i hendes mands sted; dette gør hun.

3:1Hendes svigermor No’omi sagde nu til hende: »Min datter, mon ikke jeg skulle sørge for et hjem til dig, så det må gå dig godt? 3:2Vi er i familie med Boaz hvis unge piger du har fulgtes med. I nat tærsker han byg på tærskepladsen. 3:3Tag nu et bad, smør dig med salve og klæd dig på og gå ned til tærskepladsen. Du skal ikke give dig til kende for manden før han er færdig med at spise og drikke. 3:4Når han lægger sig, skal du lægge mærke til hvor han lægger sig. Gå så hen og fjern kappen fra hans fødder og læg dig. Han skal så give dig besked om hvad du skal gøre.« 3:5Hun sagde til hende: »Jeg vil gøre alt det du siger.« 3:6Hun gik ned til tærskepladsen og gjorde alt det som hendes svigermor havde givet hende besked på. 3:7Da Boaz havde spist og drukket og følte sig godt tilpas, gik han hen og lagde sig ved en dynge korn. Hun listede hen og fjernede kappen fra hans ben og lagde sig.

Boaz roser hende for det og lover at han vil finde ud af om den anden arving, som er nærmere i familie med Elimelek, vil gifte sig med hende, ellers vil han.

3:8Midt på natten begyndte manden at ryste af kulde og lænede sig frem, og se, der lå en kvinde ved hans fødder. 3:9Han sagde: »Hvem er du?« Hun svarede: »Jeg er Ruth, din tjenestepige, giv din tjenestepige ly under dine vinger, for du er løser.« 3:10Han sagde: »Velsignet være du for HERREN, min datter. Du har denne gang bevist at din kærlighed er bedre end første gang, for du er ikke gået efter en af de unge mænd, hvad enten han var fattig eller rig. 3:11Og nu, min datter, frygt ikke. Alt det du siger, vil jeg gøre for dig, for hele byen ved at du er en dygtig kvinde. 3:12Det er rigtigt at jeg er løser; men der er dog en der er nærmere end jeg. 3:13Bliv her natten over. I morgen kan vi se om han vil løse dig. Hvis han vil, så må han løse dig, men hvis han ikke har lyst til at løse dig, da vil jeg løse dig, så sandt HERREN lever. Bliv liggende til det bliver morgen!«

Boaz giver Ruth seks portioner byg og lader hende gå.

3:14Hun lå ved hans fødder til det blev morgen, og stod op mens man endnu knapt kunne se hinanden i mørket, og han sagde: »Lad ingen opdage at en kvinde er kommet ind på tærskepladsen.« 3:15Og han sagde: »Tag det sjal frem som du har på, og hold det ud.« Hun holdt det ud, og han målte seks portioner byg op og gav hende dem. Så gik hun ind til byen. 3:16Da hun kom til sin svigermor, spurgte hun: »Hvordan er det gået dig, min datter?« Og hun fortalte hende alt det manden havde gjort. 3:17Og hun sagde: »Disse seks portioner byg gav han mig, for han sagde til mig: ›Du skal ikke komme tomhændet hjem til din svigermor.‹« 3:18Og hun sagde: »Bliv her, min datter, indtil du får at vide hvordan sagen falder ud. For den mand vil ikke hvile før han i dag har fået afsluttet denne sag.«
          

Vælg kapitel

1 2 3 4

Vælg kapitel

1 2 3 4

Status for dette kapitel

Modenhed: Færdig
Oversættelse: Trine Tøndering
Eksegetisk bearbejdning: Nicolai Winther-Nielsen
Eksegetisk layout: Mikkel Kølkær
Dato for denne version: 20.01.2023