Den Frie Bibel

Markusevangeliet, kapitel 1

Johannes prædiker og døber: 1-8. Jesus døbes: 9-11, fristes: 12-13, prædiker: 14-15, kalder fire disciple: 16-20. Han prædiker i Kapernaum og uddriver en ond ånd: 21-28, helbreder Peters svigermor og flere: 29-34. Han beder på et øde sted, prædiker og helbreder rundt om i Galilæa: 35-39. Han helbreder en spedalsk: 40-45.

1:1Begyndelsen på Jesu Kristi, Guds Søns, evangelium. 1:2Ligesom der er skrevet hos profeten Esajas[1]De fleste håndskrifter læser: »hos profeterne«.: »Se, jeg sender min engel for dit ansigt, han skal forberede din vej. 1:3Der er en stemme af en, der råber i ørkenen: Forbered Herrens vej, gør hans stier jævne!«[2]Mal 3,1; Es 40,3 1:4på samme måde kom Johannes, han, der døbte i ørkenen og prædikede omvendelsesdåb til syndernes forladelse. 1:5Og hele Judæas land og alle i Jerusalem gik ud og blev døbt af ham i floden Jordan, idet de bekendte deres synder. 1:6Og Johannes var klædt i kamelhår og havde et læderbælte om sin lænd og spiste græshopper og vild honning. 1:7Og han prædikede og sagde: »Efter mig kommer den, der er stærkere end jeg, hvis skorem jeg ikke er værdig til at bøje mig ned og løse. 1:8Jeg har døbt jer med vand. Han, derimod, skal døbe jer med Helligånden.«
1:9Og det skete i de dage, at Jesus kom fra Nazaret i Galilæa og blev døbt af Johannes i Jordan. 1:10Og straks, da han steg op af[3]»op af« De fleste håndskrifter læser: »op fra« vandet, så han himlene blive åbnet og Ånden dale ned over ham ligesom en due, 1:11og der lød en stemme fra himlene: »Du er min søn, den elskede, i dig[4]»i dig«: De fleste håndskrifter læser: »i hvem«. har jeg velbehag.«
1:12Og straks drev Ånden ham ud i ørkenen. 1:13Og han var i ørkenen fyrre dage, mens han blev fristet af Satan, og han var blandt dyrene, og englene betjente ham.
1:14Efter at Johannes var blevet overgivet,[5]»var blevet overgivet«: Nemlig i fængsel. kom Jesus til Galiæa og prædikede Guds evangelium[6]»prædikede Guds evangelium«: De fleste håndskrifter læser: »prædikede evangeliet om Guds rige«. 1:15og sagde: »Tiden er fuldendt, og Guds rige er kommet nær; omvend jer og tro på evangeliet!«
1:16Og mens han gik langs Galilæas sø, så han Simon og Simons bror Andreas i gang med at kaste net i søen. De var nemlig fiskere. 1:17Og Jesus sagde til dem: »Følg efter mig, så vil jeg gøre jer til menneskefiskere.« 1:18Og de forlod øjeblikkeligt nettene og fulgte ham. 1:19Og da han gik lidt videre[7]De fleste håndskrifter tilføjer »derfra«., så han Jakob, Zebedæus’ søn, og hans bror Johannes, som også var i gang med at ordne deres net i båden, 1:20og han kaldte straks på dem. Og de efterlod deres far Zebedæus i båden sammen med de hyrede folk og fulgte efter ham.
1:21Og de gik ind i Kapernaum. Og straks på sabbatten gik han ind i synagogen og underviste, 1:22og de blev slået af forundring over hans undervisning; for han underviste dem som en, der havde myndighed, og ikke som de skriftkloge. 1:23Og der var i deres synagoge et menneske med en uren ånd, og han skreg op 1:24og sagde: »[8]De fleste håndskrifter tilføjer her: »Åh!«, et udråbsord, der på græsk udtrykker overraskelse, frygt eller foragt.Hvad har vi med dig at gøre, Jesus af Nazareth? Er du kommet for at ødelægge os? Jeg kender dig og ved, hvem du er: Guds hellige.« 1:25Og Jesus truede den[9] »den«: nemlig den urene ånd. og sagde: »Ti stille, og forsvind ud af ham!« 1:26Den urene ånd hev og sled i ham og skreg med høj stemme, og så forsvandt den ud af ham. 1:27Og de blev alle sammen forfærdede, så de diskuterede med hinanden og sagde: »Hvad er det her? En ny lære med myndighed; selv de urene ånder befaler han over, og de adlyder ham.«[10]De fleste håndskrifter læser: »Og de blev alle så forfærdede, at de diskuterede med hinanden og sagde: ›Hvad er dette? Hvad er denne nye lære? For med myndighed byder han over selv de urene ånder, og de adlyder ham‹.« 1:28Og hans ry udbredtes med det samme overalt[11]De fleste håndskrifter udelader »overalt«. i hele det område af Galilæa.
1:29Og straks, da de var kommet ud af synagogen, gik de ind i Simons og Andreas’ hus sammen med Jakob og Johannes. 1:30Men Simons svigermor lå og havde feber, og de fortalte ham straks om hende; 1:31og han gik hen til hende, tog hende ved hånden og rejste hende op, og feberen forlod hende,[12]De fleste håndskrifter tilføjer: »øjeblikkeligt«. og hun vartede dem op. 1:32Men da det var blevet aften, ved den tid solen gik ned, bragte de alle, som havde det skidt, og de besatte, til ham, 1:33og hele byen var forsamlet foran døren. 1:34Og han helbredte mange, der led af mange slags sygdomme, og han uddrev mange onde ånder, og han tillod ikke de onde ånder at sige noget, fordi de kendte ham.
1:35Og tidligt om morgenen, længe før det blev lyst, stod han op og gik ud, bort til et øde sted, og der bad han. 1:36Og Simon og de, der var sammen med ham, fulgte efter ham. 1:37Og da de fandt ham, sagde de til ham: »Alle søger efter dig.« 1:38Og han sagde til dem: »Lad os gå andre steder hen, til de nærliggende byer, for at jeg også kan prædike der; det er jo derfor, jeg er kommet.« 1:39Og han gik hen og prædikede i deres synagoger i hele Galilæa og uddrev de onde ånder.
1:40Og der kom en spedalsk til ham, bad ham indtrængende og faldt på knæ for ham og sagde til ham: »Hvis du vil, så kan du rense mig.« 1:41Og han blev fyldt af medfølelse, rakte sin hånd frem, rørte ved ham og sagde til ham: »Jeg vil, bliv ren!« 1:42Og[13]de fleste håndskrifter tilføjer her: »da han havde sagt det«. spedalskheden forlod ham med det samme, og han blev renset. 1:43Og han sendte ham straks væk, talte strengt til ham 1:44og sagde: »Sørg for, at du ikke siger det til nogen; men gå hen, vis dig selv for præsten, og bring det offer for din renselse, som Moses har befalet, som et vidnesbyrd for dem!«[14]3. Mos 14,1-32 1:45Men han gik ud og begyndte at prædike meget og fortælle vidt og bredt, hvad der var sket, så at Jesus ikke længere kunne gå åbenlyst ind i nogen by; men han var udenfor på øde steder, og de kom til ham alle vegne fra.

Vælg kapitel

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

bVælg kapitel

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Status for dette kapitel

Modenhed: Rå oversættelse
Oversættelse: Svend Erik Petersen
Eksegetisk bearbejdning: Ulrik Sandborg-Petersen og Bent Houmaa Jørgensen
Dato for denne version: 18.09.2018