Den Frie Bibel

Fjerde Mosebog, kapitel 25

De moabitiske kvinder lokker israelitterne til hor og afguderi. Afgudsdyrkerne slås ihjel.

25:1Israel opholdt sig i Shittim, og folket begyndte at hore med moabitternes døtre. 25:2De indbød folket til deres guders offermåltider. Folket spiste, og de tilbad deres guder. 25:3Israel knyttede sig til Ba’al-Peor. Da blussede HERRENS vrede op imod Israel. 25:4HERREN sagde til Moses: »Hent alle overhovederne for folket, og lad dem henrette på en pæl i fuldt dagslys for HERREN, så skal HERRENS brændende vrede vendes fra Israel.« 25:5Moses sagde til Israels dommere: »Hver af jer skal slå de af sine folk ihjel som har holdt sig til Ba’al-Peor.« 25:6Og se bare, en israelit kom og førte en midjanitisk kvinde hen til sine brødre, for øjnene af Moses og hele israelitternes forsamling, mens de sad og græd ved indgangen til forsamlingsteltet.

Pinehas stiller Guds vrede.

25:7Pinehas, der var søn af Eleazar, præsten Arons søn, så det, og han stillede sig op midt i forsamlingen og tog et spyd i hånden. 25:8Han gik ind efter den israelitiske mand ind i teltet og stak spyddet gennem dem begge, både den israelitiske mand og kvinden, så det gik gennem hendes liv. Da forlod plagen israelitterne. 25:9Under denne plage døde 24.000.

HERREN lover Pinehas et evigt præstedømme.

25:10HERREN sagde til Moses: 25:11»Pinehas, der er søn af Eleazar, præsten Arons søn, har vendt min vrede fra israelitterne, for han var optændt af lidenskab for mig midt iblandt dem, så at jeg ikke i min lidenskabelighed gjorde en ende på israelitterne. 25:12Derfor skal du sige: »Se, jeg laver en fredspagt med ham. 25:13Han og hans efterkommere skal have en pagt om et evigt præstedømme, fordi han var lidenskabeligt jaloux for sin Gud og skaffede soning for israelitterne.«

Navnet på den Pinehas dræbte.

25:14Men navnet på den dræbte israelitiske mand, som blev slået ned sammen med den midjanitiske kvinde, var Zimri, søn af Salu og leder af et af simeonitternes fædrenehuse. 25:15Og navnet på den dræbte midjanitiske kvinde var Kozbi, datter af Sur. Han var leder af et fædrenehus blandt midjanitterne.

Moses skal angribe midjanitterne fordi de har forført folket.

25:16HERREN sagde til Moses: 25:17»Angrib midjanitterne og slå dem. 25:18For de angreb jer med deres lumske handlinger i sagen med Peor og med Kozbi, den midjanitiske leders datter, deres kvindelige slægtning, som blev dræbt på den dag da plagen indtraf på grund af Peor.
          

Vælg kapitel

Vælg kapitel

Status for dette kapitel

Modenhed: Delvis færdig
Oversættelse: Trine Tøndering
Eksegetisk bearbejdning: Nicolai Winther-Nielsen
Dato for denne version: 31.05.2017