Den Frie Bibel

Anden Mosebog, kapitel 39

39:1Af purpurblå, purpurrød og karminrød uld lavede de vævede klæder til at tjene i ved helligdommen; og de lavede de hellige klæder som skulle være til Aron, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Fremstilling af efoden

39:2Han lavede efoden af guld, purpurblå, purpurrød og karminrød uld og tvundet, fint linned. 39:3De udhamrede guldpladerne og skar dem op til snore til at indarbejde i det purpurblå, i det purpurrøde og i den karminrøde uld og i det fine linned i kunstfærdigt arbejde. 39:4De lavede skulderbånd fæstnet i de to ender så den var bundet sammen. 39:5Bæltet på efoden gik i ét med den, af samme arbejde af guld, purpurblå, purpurrød og karminrød uld og tvundet, fint linned, sådan som HERREN havde befalet Moses. 39:6De satte shoham-stenene i indfatninger af guld og indgraverede dem, som man graverer en seglring, med Israels sønners navne. 39:7Man satte dem på efodens skulderbånd som sten der skulle bringe Israels sønner i erindring, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Fremstilling af brystskjoldet

39:8Han lavede brystskjoldet i kunstfærdigt arbejde, af samme arbejde som efoden; af guld, purpurblå, purpurrød og karminrød uld og tvundet, fint linned. 39:9Det var kvadratisk, de foldede brystskjoldet dobbelt, et fingerspand° langt og et fingerspand bredt, foldet dobbelt. 39:10De satte fire rækker sten på det; en række med en rubin, en topas og en smaragd, den første række; 39:11den anden række: en turkis, en safir og en månesten; 39:12den tredje række: en opal, en agat og en ametyst; 39:13og den fjerde række: en krysolit og en shoham og en jaspis; de var monteret med fletninger af guld i deres indfatninger. 39:14Stenene svarede til Israels sønners navne, tolv svarende til deres navne; som indgravering i en seglring, hver med sit navn, efter de tolv stammer. 39:15Til brystskjoldet lavede de snoede kæder, som reb, af purt guld. 39:16De lavede to fletninger af guld og to guldringe, og de satte de to ringe på brystskjoldets to ender. 39:17De satte de to snoede guldkæder i de to ringe på brystskjoldets ender. 39:18De to ender af de to snoede kæder satte de i de to fletninger og satte dem på efodens skulderbånd, på forsiden af den. 39:19De lavede to guldringe og satte dem på brystskjoldets to ender, på den kant af det som vender indad mod efoden. 39:20De lavede to guldringe og satte dem på efodens to skulderbånd, forneden på forsiden, dér hvor den bindes sammen, oven over efodens bælte. 39:21De bandt brystskjoldet ved dets ringe til ringene på efoden med en purpurblå, ulden snor, så det var oven over efodens bælte, og så brystskjoldet ikke skiltes fra efoden, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Fremstilling af efodens kappe

39:22Han lavede efodens kappe, vævet arbejde, helt igennem af purpurblå uld, 39:23og kappens åbning var midt i den som åbningen på en panserskjorte; der var en bort rundt om dens åbning for at den ikke kunne rives itu. 39:24På kappens nedre sømme lavede de granatæbler af purpurblå, purpurrød og karminrød uld, tvundet arbejde. 39:25De lavede bjælder af purt guld, og de satte bjælderne mellem granatæblerne på kappens sømme, hele vejen rundt mellem granatæblerne, 39:26der var en bjælde og et granatæble, en bjælde og et granatæble på kappens sømme hele vejen rundt, til brug ved tjenesten, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Fremstilling af kjortlerne

39:27Kjortlerne til Aron og hans sønner lavede de af fint linned, vævet arbejde, 39:28turbanen af fint linned, huebåndene af fint linned, linnedbukser af tvundet, fint linned, 39:29og bæltet af tvundet, fint linned og purpurblå, purpurrød og karminrød uld i broget vævning, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Fremstilling af rosetten

39:30De lavede en roset, det hellige diadem af purt guld, og de skrev på den, som man graverer i en seglring: »Hellig for HERREN39:31De satte en purpurblå, ulden snor på den for at sætte den ovenpå turbanen, sådan som HERREN havde befalet Moses.

Arbejdets fuldførelse

39:32Sådan blev hele arbejdet med forsamlingsteltets bolig fuldført; og Israels børn gjorde det efter alt det som HERREN havde befalet Moses, sådan gjorde de det. 39:33De bragte boligen til Moses, teltet og alle dets redskaber, dets hager, dets planker, dets tværlægter og dets stolper og dets fodstykker; 39:34dækket af rødfarvede vædderskind, dækket af delfinskind og tæppets forhæng; 39:35Vidnesbyrdets ark med dens bærestænger og sonedækket; 39:36bordet med alle dets redskaber og skuebrødet; 39:37lysestagen af purt guld, dens lamper, lamper i række, alle dens redskaber, og lampeolien; 39:38guldalteret, salvningsolien og den vellugtende røgelse og tæppet til teltets indgang; 39:39bronzealteret og bronzegitteret som hører til det, dets bærestænger og alle dets redskaber, bækkenet og dets sokkel; 39:40forgårdens forhæng, dens stolper og dens fodstykker, og tæppet til forgårdens port, dens barduner og dens pløkke, og alle redskaber til tjenesten ved boligen i forsamlingsteltet; 39:41vævede klæder til tjenesten i helligdommen, de hellige klæder til præsten Aron og hans sønners klæder til at gøre præstetjeneste i. 39:42Efter alt det som HERREN havde befalet Moses, sådan udførte Israels børn hele arbejdet. 39:43Og Moses så hele arbejdet, og se, de havde gjort det sådan om HERREN havde befalet, sådan havde de gjort; og Moses velsignede dem.
          

Vælg kapitel

Vælg kapitel

Status for dette kapitel

Modenhed: Delvis færdig
Oversættelse: Jørgen Bækgaard Thomsen
Eksegetisk bearbejdning: Endnu ikke sket
Literært tjek: Trine Tøndering
Dato for denne version: 08.08.2023